Amiga & Retro Systemen

De Algemene Computerclub Hoorn, is in 1990 opgericht als de Amiga Club Hoorn. In de afgelopen ruim 30 jaren dat de club bestaat zijn er vele workshops, cursussen, samenwerkingen en zelf samen gaan met andere computer clubs de revue gepasseerd.

In de loop der jaren is het gebruik van PC’s zowel thuis als op het werk volledig omarmt; hele generaties groeien inmiddels op met PC’s, tablets, smartphones en altijd beschikbare internet verbindingen. Van de merken van toen zoals Commodore (Amiga), Atari of MSX is niet veel meer dan een merknaam over. Er worden allerlei prullaria of “reboots” met deze merknamen uitgebracht om zo de consument te strikken producten aan te schaffen.

Maar wist u dat voor bijvoorbeeld de Amiga computer, ruim 20 jaar na het stoppen van de productie, nog altijd nieuwe hardware en software ontwikkeld wordt? Sterker nog, het aanbod accellerator cards, opslag media en andere “moderne” hardware toepassingen is groter dan in de hoogtijdagen van het systeem. Zelfs het Amiga besturingsysteem – Workbench – heeft in juni 2021 nog een officiele update gekregen. De “scene” leeft, dat mag duidelijk zijn.

Zo ook bij diverse (oud) leden van de inmiddels tot “Algemene” Computer Club Hoorn; onze Amiga, Sega en Atari systemen worden weer van zolder gehaald, opgefrist en hebben nu een mooi plekje op onze bureau’s verdient. Hoewel prima mogelijk, worden deze systemen niet meer voor dagelijkse werkzaamheen gebruikt: het alsnog uitspelen van die ene game, componeren van modules of simpelweg verzamelen van van demos uit de scene is voor sommigen (en steeds meer) van ons een uit de hand gelopen hobby geworden.


Retro computers welkom!

Hierom hebben wij als club besloten, deze “nostalgie” eer aan te doen en onze clubdagen open te stellen voor gebruikers van deze retro systemen. Net als in de beginjaren zul je vanaf seizoen 2021 / 2022 dus weer diverse andere computers als PC’s of Macs tegen komen op onze clubdagen. Wellicht met dezelfde leden als in de jaren ’90, maar wij zien inmiddels ook dat veel jongeren de weg naar retro systemen weten te vinden…